Snelle levering uit eigen voorraad
Alle PVC producten recyclebaar
Gratis verzending vanaf 45 euro
0
0
Snelle levering uit eigen voorraad
Alle PVC producten recyclebaar
Gratis verzending vanaf 45 euro

25 januari 2023

Tips voor het maken van goede verbindingen met PVC

Een PVC rioleringssysteem met vrij verval, vaak als vrijverval geschreven, laat het water, vuilwater of afvalwater door middel van zwaartekracht naar het riool en de waterzuivering lopen. De PVC buizen leg je in dit geval onder een klein afschot aan zodat het water langs een weg omlaag als vanzelf de juiste richting op gaat.

Je wilt natuurlijk ook dat al het water de juiste kant op gaat en niet door spleten, gaten en slechte verbindingen een eigen weg kiest. Op lekkage zit je niet te wachten en daarom moeten alle verbindingen duurzaam en zeker zijn. Vooral die verbindingen die in de toekomst moeilijk bereikbaar zijn, denk hierbij aan de riolering onder de grond. 

Twee systemen

Er bestaan twee systemen. Het vrijverval systeem dat veel wordt gebruikt in de binnenriolering en buitenriolering. Het drukleidingsysteem wordt gebruikt in de drinkwaterleiding, en bronneringssystemen. In dit blog lees je een aantal tips om goede verbindingen te maken in een PVC vrijverval systeem. In het vrijverval systeem zijn ook weer twee mogelijkheden om verbindingen tot stand te brengen: ten eerste de lijmverbinding en ten tweede de manchetmof verbinding.

Voorbereiding

Voor een vlotte montage kun je ter voorbereiding het volgende stappenplan aanhouden:

#Eerst meet en teken je de gewenste lengte af op de PVC buis. Teken de buis rondom af, je blijft dan makkelijker recht zagen

#Kort de buis in met een PVC zaag of ijzerzaag

#Zorg er ook voor dat je het uiteinde van de PVC buis ondersteund tijdens het zagen

#Verwijder na het zagen de bramen en andere oneffenheden; Dit is belangrijk, het voorkomt slechte aansluitingen en beschadigingen van de rubberring, wat lekkage kan veroorzaken

#Als je het uiteinde van de PVC buis aanschuint, gaat de PVC buis makkelijker in de mof

#Maak de PVC buis goed schoon na de werkzaamheden; verwijder vocht en vuil van de PVC buis en ook van het PVC hulpstuk. Vuil tussen de buis en de mof kan immers lekkage veroorzaken.

 

Vrijverval lijmverbinding

Bij een lijmmof verbinding heb je allereerst een PVC reiniger nodig. Je wilt de te verlijmen PVC leidingen en hulpstukken vooraf ontvetten en plastisch maken. De perfecte PVC reiniger maakt het PVC week en plastisch waardoor de lijm goed in het oppervlak door zal dringen. De uiteinden van de te lijmen PVC buizen en PVC hulpstukken maak je goed schoon. Al het vuil verwijder je grondig. Zorg je er ook voor dat alle delen condensvrij en droog zijn? Hoe schoner, vlakker en droger, hoe makkelijker en beter verlijmd.

Om PVC binnenriolering te verlijmen gebruik je PVC lijm met KOMO keur. Bij een temperatuur onder de 5° C lijm je niet. Houd er rekening mee dat de lijm erg snel droogt; hoe hoger de temperatuur, hoe korter is de verwerkingstijd, die gemiddeld 30 seconden bedraagt! Werk daarom snel. Smeer voldoende lijm op de PVC buis en weinig lijm in de PVC mof. Hiermee voorkom je dat overtollige lijm de PVC buis wordt ingeduwd. Strijk de lijm goed in en zorg ervoor dat de lijm niet is opgedroogd als je de verbinding maakt.

Vrijverval manchetverbinding

In het geval van een manchet rubberring verbinding gebruik je geen lijm. De rubberring zorgt voor een perfecte verbinding in de PVC afvoerleiding of PVC riolering. Voor het soepel monteren van PVC hulpstukken met een manchet is het handig om de rubberring in te smeren met glijmiddel. Heb je dit niet besteld? Dan kun je ook als noodoplossing ook afwasmiddel gebruiken.

Tot slot

Het lijkt vaak zo eenvoudig, maar zoals je hebt kunnen lezen komt er nogal wat kijken bij het maken van een goede verbinding. Wil je aan de slag? Dan kun je op onze site de PVC hulpstukken, PVC lijm en het benodigde glijmiddel bestellen. Succes.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »