Snelle levering uit eigen voorraad
Alle PVC producten recyclebaar
Gratis verzending vanaf 45 euro
0
0
Snelle levering uit eigen voorraad
Alle PVC producten recyclebaar
Gratis verzending vanaf 45 euro

9 mei 2023

Hoe snel zit een regenton vol?

In verschillende gemeenten in Nederland is het inmiddels verplicht om bij nieuwbouwwoningen het regenwater apart op te vangen. Een van de mogelijkheden is het plaatsen van regentonnen. Vaak is de regenton te klein!

De snelheid waarmee een regenton vol raakt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid neerslag en de grootte van het oppervlak dat het water opvangt.

Als we aannemen dat er geen verdamping of lekkage plaatsvindt en dat de regenval constant is, kunnen we een ruwe schatting maken van de tijd die nodig is om een regenton van bijvoorbeeld 200 liter te vullen.

Gemiddeld genomen zorgt een regenval van 1 mm voor ongeveer 1 liter water per vierkante meter. Als een dakoppervlak van bijvoorbeeld 20 vierkante meter (4 meter bij 5 meter) regen opvangt tijdens een regenbui van 10 mm, zou er ongeveer 200 liter water worden verzameld, wat genoeg is om de regenton vol te maken. Hieronder een handig overzicht om er snel achter te komen hoeveel regenwater er van jouw dak komt bij een bui van 5 mm of van 10 mm.

DakoppervlakRegenbui 5 mmRegenbui 10 mm
5 m225 liter50 liter
10 m250 liter100 liter
15 m275 liter150 liter
20 m2100 liter200 liter

Een regenton van 200 liter kan dus in 1 regenbui volledig gevuld worden. Zorg er daarom voor dat je een vulautomaat gebruikt. Een andere oplossing is het maken van een zogenaamde overloop waardoor het teveel aan regenwater uit de regenton kan stromen.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »