Terug naar alle blogartikelen
BUMA hoe groot moet een regenwaterafvoer zijn

Hoe groot moet een regenwaterafvoer zijn?

17 jul. 2019

Regenpijpen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. In de tuin wordt bij de meeste schuren en overkappingen standaard een diameter van 60 mm of 70 mm gebruikt. Bij zelfbouw wordt vaker gekozen voor 80 mm of 100 mm. De beste diameter van een regenwaterafvoer hangt af van verschillende factoren. Hieronder vertellen we de belangrijkste.

Capaciteit

Een grote diameter regenpijp kan meer regenwater afvoeren dan een kleine. Vooral in gebieden met veel regenval of bij daken met een grote oppervlakte kan dit nuttig zijn. Om je een idee te geven hebben we de capaciteit van de verschillende diameters regenpijp hieronder neergezet

60 mm – circa 2,8 liter/meter
70 mm – circa 3,8 liter/meter
80 mm – circa 5 liter/meter
100 mm – circa 7,8 liter/meter

Voorkomen van verstoppingen

Eenzelfde hoeveelheid regenwater heeft in een kleine diameter regenwaterafvoer van 60 mm een hogere stroomsnelheid dan 80 mm. Het voordeel hiervan is dat verstoppingen door vuildeeltjes zoals mos en grond dus weinig tot niet voorkomen.  Een grote diameter regenwaterafvoer heeft echter minder kans op verstopt raken door bladeren en takken. Vooral in een boomrijke omgeving kan een grotere diameter regenpijp in combinatie met een vuilrooster een groot voordeel opleveren.

Beschikbare hulpstukken

Voor het monteren en aansluiten van een regenpijp heb je verschillende hulpstukken nodig. Sowieso bochten, koppelstukken, ophangbeugels en misschien wel een bladvanger. Helaas is het aanbod van hulpstukken met een diameter van 60 mm en 70 mm beperkt. Heeft de dakgoot al een uitloop van 60 mm of 70 mm? Dan kun je ook starten met een verloop van bijvoorbeeld 60 mm naar 80 mm.

Aantal afvoeren

Hoe groter de dakoppervlakte, hoe meer regenwater afgevoerd moet worden. Voor een snelle afvoer kan het nodig zijn om meerdere regenwaterafvoeren in de dakgoot te maken. Dit voorkomt dat regenwater over de rand van de dakgoot stroomt. Zeker als dit op plekken gebeurt waar je het niet ziet, kan dit op termijn schade aan muren en funderingen opleveren. Je kan ook meerdere afvoeren overwegen als je bijvoorbeeld een plat dak hebt met een lage dakrand of wanneer je dak naar 1 zijde afwatert. Soms laat de constructie het toe om meerdere kleine diameter afvoeren te maken. Twee afvoeren van 70 mm hebben in theorie dezelfde capaciteit als 1 afvoer van 100 mm (zie Capaciteit).

Toekomst

De verwachting is dat we de komende jaren vaker hoosbuien van meer dan 25 mm per uur gaan krijgen. Dit is 25 liter water per m2 dakoppervlakte. Met een grote diameter regenpijp ben je voorbereid op de toekomst. Een ander voordeel van een grotere diameter is dat je bij een uitbreiding van het dakoppervlak niet direct de regenwaterafvoer hoeft aan te passen.